ایران وایر- رضا حقیقت نژاد: علی لاریجانی، رئیس مجلس ایران بار دیگر هدف شماره یک تندروها شده است، این بار سیاست خارجی. او پیش از این در سیاست داخلی و در رابطه با حوادث پس از انتخابات سال 88 و پرونده هسته ای، به شدت از سوی تندروها مورد انتقاد قرار گرفت، انتقادهایی که البته سبب عقب نشینی جدی او نشد.

لاریجانی در تازه ترین اظهاراتش، پنج شنبه 28 مرداد، گفت: ” تعجب می‌کنم گاهی در داخل این مسئله در رسانه‌ها عمده می‌شود که مثلا غربی‌ها و آمریکایی‌ها دنبال براندازی هستند.” این سخنان که پس از مانور رسانه ای شدید رسانه های تندرو درباره تلاش آمریکا برای نفوذ و براندازی بیان شده بود، با واکنش قوی تندروها مواجه شد.

در مهم ترین واکنش ها، حمید رسایی، نماینده مجلس ایران در صفحه گوگل پلاسش با اشاره به سخنان علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی نوشت: “بزک آمریکا، ممنوع.”

مجتبی ذوالنور، مشاور عالی نماینده ولی فقیه در سپاه گفت: “لاریجانی در این مدت به ویژه دوران فتنه دقیقأ روی خط الرأس موضوع حرکت کردند که چرخ به هرطرف چرخید، به همان طرف بغلتد و در دوره فتنه از رهبری اخطار جدی گرفت؛ مواضعی که امروز گرفت، خلاف بیانات رهبری است و همراهی است با دولت، موج‌سواری سیاسی برای انتخابات که زد و بندهایی پشت پرده با دولت انجام داده است.” از ذوالنور به عنوان یکی از رقبای احتمالی علی لاریجانی در انتخابات آینده مجلس ایران از حوزه علمیه قم نام برده می شود.

در تازه ترین اظهارنظر، دیروز محمدعلی جعفری، فرمانده سپاه ایران گفت مشخص نیست حرف های لاریجانی درست باشد و غرب در مواجه با ایران هدفش را عوض نکرده و فقط دست به تغییر روش زده و “ما باید متوجه روش‌های نرم و پیچیده دشمن که به دنبال تغییر در رفتار و اهداف جمهوری اسلامی ایران است، باشیم.”

فرمانده سپاه در ماه های اخیر حضور فعال تری در سیاست داخلی داشته و پیش از این هم از سخنان حسن روحانی، رئیس جمهور درباره توافق هسته ای انتقاد کرده بود.

البته علی لاریجانی در سخنرانی دو روز پیش چرخش استراتژیکی نداشت. او گفته بود غرب به دلیل ناتوانی و آگاهی از قدرت ایران ناتوان از براندازی است ولی واکنش تندروها به اظهارات رئیس مجلس نشان می دهد آنها نگران هرگونه تغییر در ادبیات ضدآمریکایی هستند.

با افزایش انتقادها از سخنان علی لاریجانی، امروز مهدی کیایی، مدیرکل روابط عمومی مجلس ایران گفت: “متاسفانه برخی رسانه‌های یک جریان سیاسی، در اقدامی هماهنگ، در سایت‌ها و در کانال‌های تلگرامی برخلاف محتوای صریح سخنرانی [لاریجانی]، قسمت‌های اخیر را حذف کردند و ضمن تیتر کردن خوش‌بینی رییس مجلس به آمریکا، خبر را به گونه‌ای منعکس کردند تا نتیجه بگیرند، رییس مجلس گفته است که آمریکا به دنبال براندازی جمهوری اسلامی نیست.”

این داستان اما تنها جدال های رخ داده در روزهای اخیر بین تندروها و لاریجانی نیست. قطعی شدن اخراج حسین نقوی حسینی، نماینده ورامین از فراکسیون رهروان ولایت (حامیان لاریجانی) هم یک نشانه دیگر از تشدید شکاف هاست. او در جریان رسیدگی مجلس به توافق هسته ای، مواضعی نزدیک به طیف مخالف لاریجانی و دولت داشت.

امروز نیز مهدی کوچک زاده، نماینده تندروی مجلس ایران با اعلام اعتراض به روش مدیریت علی لاریجانی در مجلس از نمایندگی استفعا داد.

دی ماه 88 نیز روح الله حسینیان، نماینده تندرویی که مانند کوچک زاده از حامیان جدی محمود احمدی نژاد محسوب می شود، در اعتراض به برخی مسائل سیاست داخلی استعفا داد. این استعفا از سوی برخی نمایندگان مجلس از جمله محمد کوثری، نماینده تهران اعتراض به روش مدیریت لاریجانی در مجلس هم تفسیر شد.

روح الله حسینیان اندکی پس از این ماجرا، با نظر منفی رهبر جمهوری اسلامی درباره استفعایش، از پیگیری ماجرا خودداری کرد. ممکن است این اتفاق برای مهدی کوچک زاده هم رخ دهد.

اما امروز رئیس مجلس ایران در واکنش به استعفای مهدی کوچک زاده گفت: “کسی نگرانی ندارد” ولی این فقط یک واکنش مقطعی بود. تشدید شکاف ها و ادامه یافتن جدال های تند بین او و اصولگرایان تندروها نگرانی های گسترده ای بین اصولگرایان برانگیخته است.

هفته گذشته، کاظم جلالی، رئیس فراکسیون رهروان ولایت گفته بود به هیچ وجه در انتخابات آینده مجلس با تندروها دور یک میز نمی نشینیم.

سایت تابناک که مواضع طیف نزدیک به محسن رضایی را نمایندگی می کند، جمعه 29 آبان در گزارشی با اشاره به سخنان جلالی نوشت: ” تا انتخابات چند ماهی بیشتر نمانده است. با این حال سایه نگرانی از عدم وحدت و ناتوانی در ائتلاف سازی میان طیف ها و گروه های سیاسی به خصوص در میان اصولگرایان و اصلاح طلبان شدت گرفته است.”

اصولگرایان به خوبی انتخابات سال 92 ریاست جمهوری را به خاطر دارند. تندروهای این طیف معتقد هستند که همدستی علی اکبر ولایتی با هاشمی و حسن روحانی سبب باخت اصولگرایان شد و اکنون پیش بینی می کنند علی لاریجانی نیز در انتخابات مجلس همان نقش را بازی می کند. اگر چنین پیش بینی ای محقق شود، دقیقا مشخص نیست که اصولگرایان میانه روی چون لاریجانی برنده نهایی بازی باشند ولی قطعا مشخص است که بزرگترین بازنده اش اصولگرایان تندرو خواهند بود، این چیزی است که نگرانی شان را تشدید کرده است. پیامد تشدید این نگرانی را می توان در طول دو ماه آینده، در فضای سیاست داخلی ایران بیشتر و دقیق تر دید.