سوال از وزیر اقتصاد بیانصافی بود
فاضلی در حالی سوال مجلس از وزیر اقتصاد را بیانصافی خواند که جمع کثیری از نمایندگان اصناف برای نشان دادن اعتراضات نسبت به مالیاتهای تعیینشده در جلسه حضور یافته بودند. رییس اتاق اصناف در حالی که تاختن به اصناف را ظلم به این گروه میدانست، ادامه داد: مشکلات فراوانی در بخش مالیاتها وجود دارد و دست دولت از بسیاری از این حوزهها کوتاه است اما در تریبونهای عمومی به ما میتازند. وی در توضیح این مطلب افزود: دست دولت از ٢۵ میلیارد دلار قاچاق کوتاه است. بررسیها نشان میدهد سالانه ١٨ میلیارد دلار به صورت قاچاق به ایران وارد میشود و سالی هفت میلیارد دلار به صورت غیرقانونی از ایران صادر میشود. وی تاکید کرد: در حالی به ما بابت مالیات انتقاد میکنند که در سالهای اخیر مالیات بخش اصناف ۴٨ درصد رشد داشته است. باید با افرادی که دروغ میگویند برخورد شود. رییس اتاق اصناف ایران با بیان اینکه مجلس باید دریافت مالیات اصناف را بهگونهای دیگر تصویب میکرد، ادامه داد: در اقتصاد سراسر رکود فعلی، نباید افزایش مالیات لحاظ میشد اگر قرار است بنگاههای کوچک را باور کرد یقینا باید تسهیلات برای آنها فراهم کرد. در نتیجه من از مجلس گلهمندم چون باید بحث مالیات را به شکل دیگری میدید. در اقتصادی که سراپای آن درگیر رکود است، افزایش مالیات به هیچوجه معنی نمیدهد. فاضلی وضعیت نظام مالی و پولی کشور را بغرنج ارزیابی کرد و افزود: دل آقا هم از دست نظام پولی کشور خون است. در هفته قبل رییس کل بانک مرکزی خود به مشکلات بانکی و پولی اعتراف کرد و اعلام داشت که نظام مالی و پولی کشور دارای مشکلات فراوان است. در سیستم پولی و مالی ما موسسات غیرمجاز نیز در حال فعالیت هستند که شامل دریافت مالیات نیستند و فرار مالیاتی. بسیاری از کارخانههای کشور در حال ورشکسته شدن هستند بهطوری که دولت در سال ١٣۹۱ به یکی از این کارخانههای بزرگ هزار میلیارد تومان تزریق کرد تا ورشکسته نشود، آیا آنها نیز به شما مالیات میپردازند؟ آیا این انصاف است که تمام فشار را بر بنگاههای هویدا و آشکار که در کوچه و خیابان هستند متوجه کنید؟ متاسفانه همه ما از وضعیت سیستم پولی و بانکی کشور ناراضی هستیم و باید این سیستم اصلاح شود.
مردم را به بازی نمیگیرند
رییس اتاق اصناف ایران با تاکید بر اینکه کار مردم باید به خودشان سپرده شود، گفت: متاسفانه لوایحی که از سوی دولت به مجلس ارایه میشود، لوایح مردممحور نیست و نهاد مردمی در آن نقشی ندارند و به عنوان مثال در بخش مالیات امور سازمان امور مالیاتی به عنوان محور اصلی خوراک را تعیین میکند و به مجلس ارایه میدهد. قرار بود دولت الکترونیک تقویت شود که متاسفانه هنوز این کار انجام نشده و امروز تقاضای من به عمل رساندن شعارهاست. فاضلی با اشاره به اقدامات موثر دولت در اقتصاد گفت: دولت تدبیر و امید توانست در این مدت نرخ تورم را کاهش دهد و ثبات را به بازار برگرداند در حالی که در گذشته دولت شیطنتی انجام میداد و به هر عنوان به بازار تنش وارد میکرد و تنش در بازار را به گردن بازاریان میانداخت. در طول دولت یازدهم رشد اقتصادی ما بسیار خوب بود اما در محیط کسبو کار رونقی ایجاد نشد که باید به آن توجه شود. دو سال از عمر دولت گذشته و میتوان گفت دولت در وقت ظهر قرار دارد.
ما هم مخالف بودیم
در ادامه این نشست، مجتبی خسروتاج، قائم مقام وزیر صنعت نیز با تاکید بر اینکه موافق افزایش دریافت مالیات از اصناف نیستم، گفت: با توجه به تغییر شرایط تجارت و روند رو به رشد تجارت مجازی باید اصناف خود را با این تغییرات همراستا کنند تا دچار مشکل نشوند. وی گفت: برای سر و سامان دادن نظام صنفی بسیار کار داریم و در این راستا هیات عالی را با اعضا تشکیل خواهیم داد که در آن در رابطه با بهداشت و موضوعات سلامتی و در ارتباط با مسائل شهری و شهرداری صحبت خواهد شد. وی با اشاره به انتقاد اصناف از دریافت مالیات گفت: با رییس سازمان امور مالیاتی صحبت کردهایم و من هم موافق افزایش دریافت مالیات از اصناف نیستم که در این موضوع باید تجدیدنظر شود.
وی با اشاره به تغییر در شرایط خرید و فروش و تجارت گفت: نظام تجاری در آستانه یک تحول است که مطمئنا واحدهای صنفی را تحت تاثیر قرار خواهد داد. خسروتاج گفت: باید با روش تضمین محصول که اگر کالایی مشکلی داشت آن را پس گرفت در یک فضای رقابتی شرایط فروش بهتر را فراهم کرد. با توجه به رشد تجارت و خریدو فروش مجازی باید اصناف خود را با این تغییر هماهنگ کنند تا بتوانند در بازارها حضور پایداری داشته باشند.
هر کاری کنیم باز هم اصناف راضی نمیشوند
در این جلسه شهباز حسنپور، نماینده مجلس نیز وقتی پشت تریبون قرار گرفت با کنایههایش نشان داد از صحبتهای فاضلی قبل از ورودش آگاهی دارد. وی تلویحا از اعتراض فاضلی و برخی همکارانش از برخورد مجلس با وزیر اقتصاد گله کرد و گفت: نمیدانم چرا هرگاه ما یا دولت به اتاق اصناف میآییم بدهکار میشویم. وی در ادامه باز هم به شکل غیرمستقیم به اعتراضات اصناف کشور واکنش نشان داد و گفت: یکشنبه تمام خانه ملت یکجا در اختیار کسبه بود و یکی از وزرای خوب به خاطر شما کارت زرد دریافت کرد. دلیل دادن این کارت زرد به وزیر اقتصاد تذکرات متعدد شما نسبت به مالیات بود که مجلس هم در همین راستا با تمام وجود مشکلات شما را با وزیر درمیان گذاشت. وی گفت: البته به نظر من دولت هم آمادگی دارد تا با اصناف تعامل کافی داشته باشد.
سخنرانی حسنپور در حالی انجام شد که صدای اعتراض اعضای حاضر در جلسه بلند بود و سبب قطع یا تغییر محور سخنرانی حاضران شد. حسنپور در پاسخ به انتقاد اصناف مبنی بر اینکه لوایح و قوانین بدون دخالت مردم تصویب میشوند، گفت: حالا که برای حمایت از شما به وزیر اقتصاد هم تذکر دادیم باز راضی نمیشوید و در حالی که تلاش میکرد با لحن طنزگونه جملهاش را به پایان ببرد، گفت: انگار میخواهید دولت و مجلس یکجا به شما واگذار شوند.
حتی لحن شوخ وی مانع از پاسخگویی فاضلی نشد و او معترض گفت: همهچیز که در اختیار شماست، نان را گرفتی و به من گرسنه میگویید که نان نخواه؟ شما یک مورد را نشان بدهید که بنگاههای ما از صندوق ضمانت صادرات استفاده کرده باشد. ما شغل ایجاد میکنیم اما حق نداریم از ضعفها صحبت کنیم؟ زمانیکه شعار تبدیل به شعور شود، مشکلات ما حل خواهد شد.