درصحن: آنچه که میخوانید بازنشر مصاحبهی رادیو فردا با کامران اشتری، مدیر پروژه درصحن پیرامون معرفی اهداف و برنامههای این پروژه است. این مصاحبه توسط بیتا بختیاری خبرنگار رادیو فردا تهیه و تنظیم شده است.
«ویترین» محلی است برای آشنایی با ایدهها و فعالیتهایی که توسط جامعه ایرانی، در سراسر جهان و در دنیای مجازی، اتفاق میافتد و شاید شما از آنها بیخبر باشید. هرچند وقت یکبار، یک وبسایت یا یک فعالیت مجازی در «ویترین» قرار می گیرد، به شما معرفی می شود و با گردانندگان و ایدهپردازان آن و گفتوگویی کوتاه صورت می گیرد. شما هم میتوانید برای قرار دادن وبسایت خود در «ویترین»، به آدرس vitrin@radiofarda.com ایمیل بزنید و با ما در ارتباط باشید.
وبسایت «در صحن» یکی از پروژههای تحت نظر سازمان غیردولتی «عرصه سوم» در آمستردام هلنداست که قصد دارد به عنوان یک ناظر و بر اساس معیارهای «دموکراتیک» عملکرد مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان را بررسی کند.
با توجه به برگزاری انتخابات مجلس یازدهم و نیز مجلس خبرگان رهبری در اواخر سال جاری شمسی٬ دستاندرکاران این وبسایت تلاش دارند با افزایش «سطح مطالبات عمومی در حوزه سیاسی»٬ به روند پاسخگو کردن نمایندگان مجالس ایران مقابل شهروندان کمک کنند.
کامران اشتری٬ مدیر اجرایی موسسه «عرصه سوم» میگوید «نمایندگان چه در مجلس شورای اسلامی و چه در مجلس خبرگان هیچگاه تلاش نکردهاند در برابر رفتار و مواضع خود به مردمی که آنها را انتخاب کردهاند پاسخگو باشند.»
او در در گفتگویی با رادیو فردا اهداف و برنامههای «در صحن» را معرفی کرده است.
هدف شما از راهاندازی وبسایت «در صحن» چه بود؟ به عبارت دیگر «در صحن» قرار است در زمینه انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان کدام خلا را پر کند؟
آنچه که مسلم است در ایران عدم پاسخگویی مسئولان به مردم امری عادی و نهادینه شده است، یعنی نمایندگان چه در مجلس شورای اسلامی و چه در مجلس خبرگان هیچگاه تلاش نکردهاند در برابر رفتار و مواضع خود به مردمی که آنها را انتخاب کردهاند پاسخگو باشند.
همچنین ما معتقدیم مهمترین خلا در حوزه مجالس، نبود سازمان و تشکیلاتی مدنی برای نظارت بر عملکرد نمایندگان حاضر در مجالس شورای اسلامی و خبرگان است. به عبارت دقیق تر هیچ ابزاری برای اعمال نظارت مردم و سازمانهای مردم نهاد بر این مجالس تا به امروز پیش بینی نشده است.
آنچه که مسلم است در ایران عدم پاسخگویی مسئولان به مردم امری عادی و نهادینه شده است، یعنی نمایندگان چه در مجلس شورای اسلامی و چه در مجلس خبرگان هیچگاه تلاش نکردهاند در برابر رفتار و مواضع خود به مردمی که آنها را انتخاب کردهاند پاسخگو باشند.
از طرف دیگر اکثر سایتها و رسانههایی که در حوزه مجلس فعالیت میکنند با محدودیتهایی (سانسور) جهت نقد و بررسی مجلس مواجهاند و همین باعث شده همواره دسترسی شهروندان به رخدادها کنترل شده و هدایت شده باشد.
در صورتی که ما این محدودیت و سیاست را نداشته و نداریم و فکر میکنیم میتوانیم به عنوان ناظر بیرونی با معیارهای دموکراتیک عملکرد مجالس را ارزیابی و ارزش گذاری بکنیم به خصوص در ماههای منتج به دو انتخابات حساس سال۹۴.
در انتخابات مجلس شورای اسلامی و مجلس خبرگان٬ حامی جریان یا گروه خاصی خواهید بود؟
مطلقا خیر، «درصحن» پروژهای است نظارتی که به دنبال شفافیت در مجلس و پاسخگویی نمایندگان نسبت به وظایف قانونیشان است. برای ما که خود را ناظر معرفی کردهایم تفاوتی ندارد کدام دسته و حزب و گروه و جریان سیاسی در انتخابات آینده پیروز خواهد شد، آنچه برای ما اهمیت دارد کمک به گسترش دموکراسی در ایران از طریق داشتن مجلسی دموکراتیک بر پایه سازو کارهای دموکراتیک است.
تصمیم دستاندرکاران «در صحن» تنها اطلاعرسانی با تمرکز بر انتشار خبر است یا از زاویه تحلیلی-تحقیقی هم به اخبار مرتبط با انتخابات نگاه خواهید کرد؟
مطمئنا خبررسانی بخشی از فعالیتهای پروژه «در صحن» است٬ اما مهمترین بخشهای پروژه معرفی نمایندگان و تمرکز بر عملکرد آنها در کنار ارائه گزارش تحلیل رویدادهای مجلس شورای اسلامی و خبرگان و همچنین دریافت نظرات کارشناسان این حوزههاست.
تحولات مربوط به انتخابات در شهرستانها همواره دارای اهمیت قابل توجهی بوده است. برای پوشش اخبار انتخاباتی سایر استانها به جز تهران هم برنامهای دارید؟
«در صحن» معتقد است که در تمامی سالهای گذشته به خصوص در انتخابات مجالس بیتوجهی عمومی نسبت به شهرستانها و حوزههای مخلتف استانی اثرات زیان باری بر فرایند گسترش دموکراسی در کشور داشته است. چرا که تمام تمرکز خبری رسانهها عمدتا معطوف به تهران و چند کلان شهر بوده و اصولا دیگر بخشهای کشور از نظارت رسانهها به دور ماندهاند و همین امر سبب شده تا بسیاری از تخلفات در حوزههای کوچک عادی شده و صاحبان ثروت و قدرت برای ورود به مجالس به این حوزهها متوسل شوند.
«در صحن» معتقد است که در تمامی سالهای گذشته به خصوص در انتخابات مجالس بیتوجهی عمومی نسبت به شهرستانها و حوزههای مخلتف استانی اثرات زیان باری بر فرایند گسترش دموکراسی در کشور داشته است. چرا که تمام تمرکز خبری رسانهها عمدتا معطوف به تهران و چند کلان شهر بوده و اصولا دیگر بخشهای کشور از نظارت رسانهها به دور ماندهاند.
کامران اشتری،مدیر اجرایی موسسه عرصه سوم
به همین خاطر ما تلاش خواهیم کرد که نگاه و حساسیت جامعه را از صندوقهای تهران به دورافتادهترین حوزههای رایگیری معطوف کنیم، چرا که در نهایت تمامی نمایندگانی که انتخاب میشوند از رایی یکسان برخوردارند.
حال این که چگونه این رصد انتخاباتی اجرایی خواهد شد مربوط به فاز انتخاباتی پروژه در صحن است که به زودی در مورد آن اطلاع رسانی خواهیم کرد.
در وبسایتتان تنها یک مطلب غیرخبری با عنوان «معیارهای برگزاری انتخابات آزاد و عادلانه» منتشر شده است. آیا برنامهای برای افزایش میزان این نوع مطالب که میتواند جنبه آموزشی هم برای خوانندگان داشته باشد٬ دارید؟
تیمی که امروز وب سایت «درصحن» را هدایت میکند از مدتها پیش به واسطه اعتقادی که به انتخابات آزاد و دموکراتیک داشته و دارد در این زمینه آموزش دیده و مطالعه کرده و حتی میتوانم بگویم محصول این مطالعات و آموزشها تولد ایده «درصحن» بوده است٬ به همین خاطر باید گفت موضوع انتخابات آزاد و دموکراتیک برای ما یکی از اساسیترین مسائل در حوزه انتخابات مجالس است و قصد داریم تجربیات خود را بیواسطه در اختیار مخاطبان خود بگذاریم و طبیعتا در آینده در این مورد از ما بیشتر و بیشتر خواهید شنید.
همچنین باید این را هم اضافه کنم که ما در بخشهای مختلفی از وبسایت اقدام به انتشار اسناد و مقالاتی میکنیم که جنبه آموزشی و آگاهی بخشی هم دارند٬ به عنوان مثال در بخش اینفوگرافیک سایت مخاطب با چندین سند اساسی و مهم مواجه میشود که روند قانون گذاری در کشور یا ترکیب جنسیتی، سنی و … نمایندگان و بسیاری اطلاعات آماری دیگر مجالس را در اختیارشان قرار میدهد.
شعار وبسایت شما «پاسخگویی٬ شفافیت٬ انتخابات آزاد و دموکراتیک» است. «در صحن» با چه روشهایی میخواهد به تحقق این شعارها در دو انتخابات مهم آتی کمک کند؟
ما معتقدیم برای رسیدن به دموکراسی در ایران باید مسیر «شفافیت و پاسخگویی» را طی کنیم. همه باید نسبت به موقعیتی که دارند در قبال جامعه و قانون و مردم پاسخگو باشند؛ ما میخواهیم سطح مطالبات عمومی در حوزه سیاسی را افزایش داده و تاکید کنیم بر پاسخگویی نمایندگان در برابر مردم٬ چرا که آن را وظیفه نمایندگان و البته پرسشگری را هم یکی از حقوق بنیادین شهروندان میدانیم.
همان طور که پیشتر هم اشاره کردم ما با مونیتورینگ و رصد تحولات مجالس، ارائه آمار و گزارشها از میزان و نحوه فعالیتهای نمایندگان و مقایسه رفتار نمایندگان با وظایف آنها نسبت به قانون و مردم و در نهایت حساسیتزایی نسبت به رویدادهای مجالس تمام تلاش خود را برای تحقق شعارهایمان بکار خواهیم بست.
نظارت بر عملکرد شورای نگهبان در برگزاری انتخاباتها و همچنین بررسی چگونگی اعمال نظارت استصوابی توسط این شورا و مونیتورینگ انتخابات ۹۴ یکی از گامهای ما در جهت تحقق شعار انتخابات آزاد و دموکراتیک است.
وبسایت «در صحن» زیرنظر سازمان غیردولتی «عرصه سوم» قرار دارد. این سازمان چه زمانی تشکیل شده و چه نوع فعالیتها و پروژههایی انجام میدهد؟
سازمان غیردولتی و ناسودبر عرصه سوم در سال ۸۹ توسط گروهی از کنشگران مدنی و شخصیتهای علمی ایرانی و غیرایرانی در آمستردام بنیان نهاده شده و اهدافی همچون ترویج و گسترش اندیشههای مدنی و ظرفیت سازی سازمانها و کنشگران مدنی و ترویج اخلاق مدنی و کمک به گردش و مبادله آزاد اطلاعات را دنبال میکند.
پروژههای عرصه سوم اصولا با نگاه میان مدت و بلند مدت طراحی شده و سعی کردهایم تا تمام تلاش مان را در جهت توانمند سازی فعالان مدنی و همچنین تشکلها و سازمانهای مدنی در ایران بکارگیریم. «اطلس جامعه مدنی» (چگونه فعالیت مدنی داشته باشیم)، «دیدهبان جامعه مدنی» و «در صحن» از پروژههای مهم عرصه سوم هستند.