مهشید ستوده/ این‌بار بادهای موافق با «حلقه نه» در مجلس نوزیدند. هوای مجلس شبیه حداقل شش ماه پیش نیست که «حلقه نه» قدرت داشت. آنها که در شش ماه گذشته به وزرای پیشنهادی نه می‌گفتند و استیضاح مدیریت می‌کردند و تذکر پشت تذکر دیگر رمق گذشته را ندارند. مجلس دیروز به جبهه پایداری نه گفت. حالا انگار طیف اصولگرایان نزدیک به لاریجانی باز دارند از جا بلند می‌شوند. دیروز هر چقدر هم که سوال‌کنندگان نزدیک به جبهه پایداری فیلم دردناک نشان دادند تا احساسات نمایندگان را برانگیزند، هرچقدر هم که نمودار نشان دادند و اسلاید رو کردند اما باز هم افاقه نکرد. همان‌طور که طرح سه فوریتی توفیق نیافت، حالا دیگر در بی‌رمقی حلقه نه سوال از وزرا هم زیاد توفیق نمی‌یابد. سوال‌کنندگان می‌گفتند که در قیامت باید جواب داشته باشند و درخواست به رای گذاشتن سوال را می‌کردند، با این همه نمایندگان از پاسخ‌های هر دو وزیر قانع شدند تا جلسه روز گذشته مجلس شورای اسلامی یک خروجی جالب داشته باشد و آن هم تغییر صف‌بندی‌ها باشد؛ تغییرشان در روزهایی که به انتخابات هیات رییسه آخرین سال کاری مجلس نزدیک می‌شویم و انتخابات مجلس دهم بیش از اندازه مهم است. اعضای فراکسیون رهروان ولایت حالا دارند منسجم‌تر عمل می‌کنند. اصولگرایان میانه‌رویی که چندی بود زیر سایه «حلقه نه » قرار گرفته بودند در مسیر جدیدی جلو می‌روند. لیست سوال‌کنندگان جلسه دیروز که قرائت شد همه‌چیز از یک برنامه‌ریزی محکم حکایت داشت. حسین طلا عضو جبهه پایداری از وزیر کار سوال پرسیده بود و مهدی کوچک زاده، حمید رسایی و علی اصغر زارعی دیگر اعضای این جبهه از وزیر مسکن و شهرسازی. از همان ابتدا معلوم بود که برگزاری دو سوال از دو وزیر در یک روز آن هم از سوی منتقدان اصلی دولت نباید نتیجه آنچنان مطلوبی داشته باشد. اما این‌بار نتیجه برعکس شد. هرچند سوال‌کنندگان قانع نشدند اما مجلس از هر دو وزیر قانع شد و آنقدر «این قانع شدن‌ها» پس از «آن قانع نشدن‌ها» عجیب بود که محمدرضا باهنر به کنایه گفت که مجلس امروز رویکرد مثبتی داشته است. رویکرد مثبت مجلس اما گویا بیشتر از جلسه صبح‌شان نشات گرفته بود؛ جلسه فراکسیون رهروان ولایت که گویا تعیین‌کننده استراتژی فراکسیون قوی مجلس بود.

106181_orig

اقناع اولی در انتظار
علی ربیعی اما از آنهایی است که این روزها منتقدان زیادی در مجلس دارد. منتقدانی که طرح استیضاح او را هم آماده کرده‌اند. وزیر کار که دیروز ابتدا به دادگاه رفته و بعد به مجلس آمده بود برای عدم ارسال بازرس به معادن به مجلس احضار شده بود. سوالی که حسین طلا، عضو کمیسیون اجتماعی و نماینده تهران که از اعضای جبهه پایداری هم بود پاییز سال گذشته از وزیر کار پرسیده بود و از پاسخ‌های وزیر در کمیسیون اجتماعی قانع نشده بود. حالا در صحن علنی، حسین طلا که از چهره‌های معتدل‌تر جبهه پایداری است با آمار و ارقام شروع کرد و گفت: « بر اساس آخرین آمار اردیبهشت ماه سال ٩۴ که از سوی سازمان پزشکی قانونی کشور در سال ٩٣ منتشر شده ٣٠ هزار و ٣٠ مصدوم حوادث کار به مراکز پزشکی قانونی مراجعه کردند که این آمار در مقایسه با سال قبل ٢/٧ درصد افزایش داشته است؛ یعنی روزانه ٨٢ نفر از کارگران دچار حوادث شده‌اند و همچنین در این سال ١٨٩١ نفر در اثر حوادث ناشی از کار جان خود را از دست داده‌اند.» نماینده مردم تهران در ادامه با انتقاد از اینکه آمار ارایه شده از سوی وزارت کار درباره تعداد جان‌باختگان حوادث ناشی از کار با آمار ارایه شده از سوی پزشکی قانونی متفاوت است، گفت: دلیل این تناقض آماری می‌تواند زنگ هشداری باشد برای بازار کار غیررسمی که به دلیل تحت پوشش نبودن بیمه تامین اجتماعی در گزارشات آماری بازرسان وزارت کار گنجانده نمی‌شود و طبعا در بازرسی‌ها کمتر مورد نظارت قرار می‌گیرد. از طرفی کمبود تعداد بازرسان کار به ازای تعداد بیمه‌شدگان یکی از عواملی است که از میزان نظارت مستمر می‌کاهد. اما این همه ماجرا نبود. مجلس که در این سال‌ها از ابتکار نشان دادن فیلم بسیار استقبال کرده است در این جلسه هم به سراغ انتشار تصاویر دردناک از معدنکاران رفت. با این حال وزیر کار هم پاسخ‌های خودش را در مورد این سوال داشت و گفت: «بر اساس گزارش سازمان نظام پزشکی طی ٩ ماه سال جاری آمار حوادث ناشی از کار نسبت به مدت مشابه سال ٩٣، ٣/۴ درصد کاهش یافته است. همچنین معاون وزارت صنعت، معدن و تجارت اعلام کرده است حوادث ناشی از کار در طی دوره مشابه سال جاری نسبت به گذشته ۴٠ درصد کاهش یافته است. ما در سه بخش آماده‌سازی، تجهیزات ایمنی و ماشین‌آلات تفاهم‌نامه امضا کرده‌ایم. » سوال از وزیر کار اما از همان ابتدا نتیجه‌اش معلوم بود و هرچند که حسین طلا قانع نشد اما مجلس از آن قانع شد. نمایندگان با ١١۴ رای موافق، ٨۴ رای مخالف و ٨ رای ممتنع پاسخ‌های وزیر کار را قانع‌کننده دانستند.

اقناع دومی دور از انتظار
هرچند که اقناع اول نمایندگان و رویکرد منفی برخی آنان نسبت به عباس آخوندی وضعیت را کمی قابل پیش‌بینی کرده بود اما سوال از وزیر مسکن و شهرسازی هیجان بیشتری داشت. اسم سوال‌کنندگان به اندازه کافی به سوال هیجان می‌داد. سوال در مورد تعلل این دولت در برابر پروژه مسکن مهر که طرح دولت قبل بود و منتقدان بسیار خود را داشت بود. حمید رسایی به نمایندگی از سوال‌کنندگان صحبت می‌کرد. او که اردیبهشت ماه سال گذشته هم همین سوال را از وزیر مسکن پرسیده بود از همه‌چیز گفت. از وزیر بارها پرسید تا بگوید کجا زندگی می‌کند؟ تاکید کرد که آخوندی تنها با هشت رای اضافه وزیر شده و خلف وعده کرده است. عباس آخوندی اما حرف‌های دیگری داشت. تا آمد تاکید کرد که پیشرفت پروژه مسکن مهر در همین یک سال و نیم دو برابر پنج سال دولتی بوده است که سوال‌کنندگان سنگ آن را به سینه می‌زدند. آخوندی گله داشت. بارها گله کرد و هشدار داد که شانه‌اش زیر بار طرحی است که انجامش سخت است و نمایندگان به جای یاری مدام از او سوال می‌کنند. سند و مدرک آورد که یک قران از پول مردم متقاضی مسکن مهر خرج کار دیگری نشده است. حمید رسایی اما فیلم‌ها و صوت‌ها را برای قسمت دوم حرف‌هایش نگه داشته بود. به اتاق فرمان دستور داد تا از مسکن مهر‌هایی که از دولت قبل شروع شده بود و ناتمام مانده بود سند رو کند. به سراغ حرف‌های وزیر در جلسه رای اعتماد هم رفت. می‌گفت که وزیر مسکن گفته که طرح مسکن مهر طرح مزخرفی است اما کلمه «مزخرف» در هیچ کدام از صداها و فیلم‌ها دیده نمی‌شد که هیچ صدای وزیر را هم درآورد تا منبع این کلمه را از سوال‌کنندگان بخواهد. منبعی که باز هم رو نشد. فیلم‌ها و صداها که ته کشید رسایی اعلام کرد که از پاسخ‌های وزیر مسکن قانع نشده و برای آنکه در روز قیامت جواب داشته باشد درخواست رای‌گیری دارد. رای‌گیری‌ای که نتیجه‌اش آن چیزی نشد که سوال‌کنندگان می‌خواستند و گویا ١٠٧ نماینده پاسخ‌های وزیر مسکن را برای پاسخگویی در قیامت کافی می‌دانستند. تا دو وزیر دولت که هر دو روی تیغ استیضاح هم قدم می‌زنند در مرحله سوال هم نمایندگان مجلس را قانع کنند و جلوی دومینوی دریافت کارت زرد هیات دولت را بگیرند.

 

پنج نماینده مجلس از پاسخ‌های ظریف قانع نشدند

گروه سیاسی| با وجود آنکه روز گذشته دو وزیر توانستند در صحن علنی مجلس از نمایندگان رای به قانع شدن بگیرند اما پنج نماینده دیگر نزدیک به جبهه پایداری در کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی از پاسخ های محمد جواد ظریف، وزیر امور خارجه که این روزها در سیبل سوالات متعدد است قانع نشدند و این سوال را به صحن علنی مجلس ارجاع دادند و بنابراین در آینده نزدیک جواد ظریف باید به صحن علنی مجلس جهت پاسخگویی بیاید.وزیر امور خارجه کشورمان برای پاسخگویی به سوالات برخی نمایندگان در جلسه کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس حاضر شد. به گزارش ایسنا، عباسعلی منصوری آرانی از حضور محمدجواد ظریف، وزیر امور خارجه کشورمان در نشست دیروز کمیسیون امنیت‌ملی و سیاست‌خارجی مجلس خبر داد و گفت: ظریف برای پاسخگویی به سوالات چند تن از نمایندگان مجلس در نشست امروز این کمیسیون حاضر شد. وی ادامه داد: محورهای سوالات نمایندگان مجلس از وزیر امور خارجه به دو بخش عملکرد وزارت امور خارجه و مذاکرات هسته‌ای تقسیم می‌شد که وزیر امور خارجه به تمام سوالات به صورت تک‌تک پاسخ داد. نماینده مردم کاشان در مجلس همچنین اظهار کرد: در نهایت قاضی‌پور و فولادگر از پاسخ‌های وزیر درباره عملکرد وزارت خارجه قانع شدند و نمایندگان سوال کننده به‌ویژه کریمی‌قدوسی، رسایی، قاسم جعفری، زارعی، مقتدایی از پاسخ‌های وزیر درباره مذاکرات هسته‌ای به‌ویژه مساله علت عدم انتشار فک شیت ایرانی و علت کوتاه آمدن تیم مذاکره‌کننده در برابر خواسته‌های کشورهای غربی قانع نشده و سوالات مربوط به صحن علنی مجلس ارجاع شد.